![](/media/lib/156/n-mieso-7fadc9fe9bec853cd0096859ce3a9f58.jpg)
Mięso a ryzyko raka nerki
10 listopada 2015, 11:03Dieta bogata w mięso może prowadzić do rozwoju raka nerki. Niektóre techniki przygotowywania mięsa, takie jak smażenie i pieczenie metodą barbecue powodują, że w mięsie powstają związki rakotwórcze
![](/media/lib/288/n-michelle-lampe-podczas-testow-3a4cfd562833fa4e2cb05d8996c951d2.jpg)
Wilki przewyższają psy pod względem rozumienia przyczyny i skutku
18 września 2017, 14:42Wilki lepiej rozumieją zależność przyczynowo-skutkową niż psy.
![Zamek w Malborku © Topory; GNU FDL](/media/lib/251/n-1179739053_933413-809fa38d0ea9e4942f96363d8ef21da1.jpeg)
Wiemy, co jedli krzyżacy z Przezmarku
4 stycznia 2019, 05:12Większość potraw spożywanych ok. 500 lat temu na krzyżackim zamku w Przezmarku (woj. pomorskie) gotowano. Składały się z mięsa i warzyw, a zaskakująco mało było dań rybnych, mimo blisko położonego jeziora – wynika z analiz tłuszczów znajdujących się na fragmentach naczyń ceramicznych.
![](/media/lib/91/n-1195815922_276885-8501febad0361960c26415b206579549.jpeg)
Pies chce pomóc. Tylko nie zawsze wie jak...
4 czerwca 2020, 11:23W naszej kulturze mocno zakorzeniony jest wizerunek pomocnego psa. Nie brakuje książek czy filmów, w których pojawia się taki motyw. Amerykańscy specjaliści postanowili więc sprawdzić, czy jest w tych historiach ziarenko prawdy. Okazało się, że jak najbardziej: pies chce pomóc właścicielowi w tarapatach, tylko nie zawsze wie jak...
![Trufle](/media/lib/6/1176745933_660464-8cc7d08f8fbdff6bbe6006a907aad157.jpeg)
Czekolada lepsza od całowania
16 kwietnia 2007, 17:45Według naukowców, jedzenie czekolady jest 4 razy przyjemniejsze od całowania. Podczas rozkoszowania się smakiem wynalazku Azteków dwukrotnie wzrasta tętno, a mózg ulega pobudzeniu.
![](/media/lib/27/1209551770_359711-dee09f4d0d5ff890b64774e6d2ff8632.jpeg)
Szpaki wiedzą, kiedy się na nie patrzy
30 kwietnia 2008, 10:32Szpaki są utrapieniem właścicieli ogrodów i sadowników. Zjadają lub dziobią owoce, które gniją i nie nadają się już do spożycia. Okazuje się, że ptaki te doskonale wiedzą, kiedy ludzie na nie patrzą. Starają się wtedy trzymać z dala od swojej nadrzewnej stołówki. Jeśli jednak człowiek pozostaje w tym samym miejscu, lecz nie spogląda na nie, szybciej powracają do skubania i zjadają w sumie więcej.
![](/media/lib/52/salatka-4b9edc10124a37749371d7e415863ba7.jpg)
Zmysłowe zestawienia
23 lipca 2009, 08:43Reklamując jedzenie, warto odwoływać się nie tylko do smaku, ale do wszystkich zmysłów. Spot będzie wtedy skuteczniejszy, a i sam produkt zyska przychylniejsze oceny (Journal of Consumer Research).
![](/media/lib/32/mieso-e35546d6cdd5a1f909062f40835a5e4b.jpg)
Dietetyczne związki ADHD
30 lipca 2010, 08:54Australijscy naukowcy z Telethon Institute for Child Health Research w Perth wykryli związek między typową dla Zachodu niezdrową dietą a zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) u nastolatków.
Zaprogramowane przejadanie
10 marca 2011, 11:32Pracując na modelu zwierzęcym, amerykańscy naukowcy wykazali, że niedożywione noworodki o niskiej wadze są zaprogramowane na to, by jeść więcej. Dzieje się tak z powodu utraty neuronów w rejonie podwzgórza odpowiedzialnym za kontrolę ilości zjadanego pożywienia. To pomogłoby wyjaśnić, czemu niska waga urodzeniowa często łączy się z otyłością na późniejszych etapach życia (Brain Research).
![](/media/lib/110/n-myszy-344a7cc5d4fc220b52311b91f00e75e2.jpg)
Chcesz być męski? Jedz jogurt
4 maja 2012, 19:19W ubiegłym roku uczeni z MIT-u rozpoczęli badania, których celem było lepsze zrozumienie wyników, które wcześniej uzyskali naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Jednak specjaliści z MIT-u zauważyli pewien niespodziewany efekt spożywania jogurtu przez myszy.